Stadion "Karađorđe"

Aktuelne teme vezane za FK Vojvodina
gospodinFKV

Re: Stadion "Karađorđe"

Post by gospodinFKV »

Sve to stoji, ali mislim da ti precenjujes narod i interesovanje u kontinuitetu. Mozda ga ja potcenjujem, pa je neka sredina ipak 10 soma mesta, ali ako zelimo da menjamo sliku o srpskom fudbalu i poseti, tome moramo malo pristupiti i ''namazanije''. Okej, eto, dodje nam 7000 na Javor, sto smatram da je preambiciozno, ali to je sada nebitno, to u trenutnom kapacitetu ostavlja jos 5(?) hiljada praznih mesta. To ne vodi nicemu, makar kada je u pitanju promena percepcije o poseti. To nas izdize tek na neki pomen u medijima kao eto lepa poseta na stadionu, moooozda u rang nekog Novog Pazara. Slozices se, mnogo manje efektivno nego ''pun Karadjordje na Vojvodina - Javor''. Rezultat je sustinski isti (tih 7000 dusa), ali ovo drugo privlaci vise dugorocno. Nas kapacitet mozda nece biti nesto preterano veci od toga, ali umesto prosecnih 2-3 hiljade sezonskih, ti mozes da dobijes 4-5 hiljada sezonskih, sto ti duplira dugorocnu posecenost i gradi bazu koja potom rec jednu nece reci kada uzmes i preselis stadion van grada i prosiris za jos nekoliko hiljada mesta. U danasnje vreme, svaki uspeh je kratkog daha, zbog kolicine informacija kojima bivamo krkani svakodnevno. Evo, recimo, u nekom paralelnom univerzumu Vojvodina naredne sezone bude hit LE, dodje do nekog polufinala, ceo region na nogama. Donese nam to i popularnost i kes i sta sve ne, ja ti garantujem da to za dve godine niko nece pamtiti, osim nas, ukoliko nemamo decenijski kontinuitet, jer je zbog pomenute kolicine informacija, danas jako tesko graditi brend u kontinuitetu, pogotovo u industriji poput fudbala i okruzenju poput ovog. Primera radi, koliko je zvezda godina morala da ima Evropu u kontinuitetu, da bismo kao drustvo prestali da ih zajebavamo za one pecurke na travi? Koliko godina nakon pocetka ove politicke dominacije smo mi pricali o onom jezivom dugu koji su imali?

Takodje, to sto Rusi i Azijci dolaze sada, uglavnom je zbog geopoliticke situacije, ali niko od njih ne dolazi ciljano da gleda Vojvodinu, kao sto neki Kinez preleti pola sveta da gleda Junajted - Kristal Palas, jer je posetu Engleskoj planirao upravo oko utakmice Junajteda npr. Dokle god mi kao fudbalska nacija ne dostignemo to, veci kapaciteti nas samo udaljavaju od te percepcije i cilja. :lala:

Ja znam da je posle decenija mucenja jako tesko reci ''mi moramo sada da se downsize-ujemo kako bismo stvorili nesto dugorocno dobro na svim poljima, jer je vecina nas na ovom forumu bukvalne te iste decenije ulozila u ovaj klub, ali to je nazalost tako. Svaki instant uspeh je kratkog daha, a ako cemo da sedimo i cekamo instant uspeh da bismo onda poceli da gradimo nesto dugorocno na njemu, onda su sasvim realne sanse da nas dvojica, vec uveliko u penziji, nekoliko decenija kasnije pricamo istu ovu pricu. :cheers:
Istocno stajanje

Post by Istocno stajanje »

Naravno da moze novi stadion na istom mestu, pogotovo sto bi se tribine priblizile terenu zbog uklanjanja atletske staze.

Da pecnem upravu: Za vreme bivse vlasti stadion je dobio stolice na istoku i severu, plus semafor plus reflektore. A sta ste vi ulozili u stadion? Eto imamo sada i premijera iz Novog Sada plus gradonacelnika Slaninara a stadion u sve gorem stanju. Trgnite se vise!
Uprava napolje!
Radoye
Administrator

Post by Radoye »

Meni jedino resenje za izmestanje stadiona sa sadasnje lokacije koje ima nekog smisla (mada preferiram ostajanje na sadasnjoj lokaciji) je da ide na Slanu Baru na mesto Borcevog igralista pored tamosnje sportske hale. Pa kao sto je Karadjordje + SPENS (bio nekad) sportsko srce Novog Sada da se isto napravi tamo. To je svakako slaninarski kraj, i onda jos imas sve na gomili i rukomet i odbojku kosarku i vaterpolo i pickematerine pa i fudbal.
I'm an island, surrounded by a sea of idiots!
Uvek sa tobom

Post by Uvek sa tobom »

Radoye wrote: Mon Jun 03, 2024 1:47 pm Meni jedino resenje za izmestanje stadiona sa sadasnje lokacije koje ima nekog smisla (mada preferiram ostajanje na sadasnjoj lokaciji) je da ide na Slanu Baru na mesto Borcevog igralista pored tamosnje sportske hale. Pa kao sto je Karadjordje + SPENS (bio nekad) sportsko srce Novog Sada da se isto napravi tamo. To je svakako slaninarski kraj, i onda jos imas sve na gomili i rukomet i odbojku kosarku i vaterpolo i pickematerine pa i fudbal.
Јуче читам све постове овде и неби веровао баш ми је то било пало на памет, чак сам ушао у мапу да видим колики је простор.
Други долазе... одлазе... али ми смо УВЕК СА ТОБОМ !

УПРАВА НАПОЉЕ !
Simica

Post by Simica »

Da se ne zavaravamo, sem šminkanja zapadne tribine, ništa više se neće raditi na stadionu dok se ne napravi atletski na Jugovićevu, a tu su debelo u kašnjenju. Znači prvo rešavanje atletičara, pa lokala na severu, a to u startu košta već više miliona evrića.
Milan

Post by Milan »

N13 wrote: Mon Jun 03, 2024 11:17 am
Milan wrote: Mon Jun 03, 2024 10:59 am I da, može da se napravi nov i funkcionalan stadion na ovoj lokaciji i nemojte dovoditi ljude u zabludu!
Ovome cu dati tezinu i povuci sve sto sam rekao ako si inzenjer arhitekture.
Ako nisi, mislim da si onda ti taj koji dovodi ljude u zabludu.
Buduci da sam o ovome diskutovao sa ljudima iz struke. I dalje stojim iza toga da na ovoj lokaciji, da se ispostuju svi propisi (parkinga, mesta za autobuse, unutrasnjih prostorija, loza, pres sala itd) moze da se napravi stadion max kapaciteta 4-5 mesta, i to tako da jedna bocna tribina (kompletan istok ili zapad) bude iskljucivo VIP + PRES tribina (kao sto je slucaj u Topoli), a ostale 3 tribine za navijace.

Ne vidim zbog čega bih morao biti arhitekta kako bih nešto tvrdio? Ako nešto znači, otac mi je arhitekta, a mnogo bitnije je da sam pričao sa ljudima koji su bili uključeni u razgovore oko stadiona svojevremeno i ostajem pri izrečenom - da, postoji mogućnost da se na sadašnjoj lokaciji izgradi nov stadion koji će zadovoljiti kriterijume odigravanja evropskih utakmica.

Što se kapaciteta tiče, pristalica sam izrečenog od strane @gospodinFKV. Od A do Š. Isto tako bih podsetio da mi ni protiv jednog Atletiko Madrida nismo imali ni blizu pun stadion (bez obzira na reflektore).
POŠTO OBRAZ ???!!!
Turija

Post by Turija »

Samo da se nadovezem, na detalj, o kapacitetu i popunjenosti tribina od 10.000 mesta ( sto smatram minimumom minimuma za Vosu).

Cak i da dodje ,,samo" tih 5000 ljudi, sto kaze @gospodinFKV, tribine bi, sa terena i u tv prenosu, izgledale skoro pa pune, jer svaka druga prazna stolica se odatle slabo primecuje. Primecuje je samo taj posetilac ( i ima super licni ,,komfor" :mrgreen: ).
Vojvodina je na jednoj strani, a svi ostali su na drugoj.Tako je bilo i tako će zauvek ostati.Sve klubove u kojima sam bio igrač ili trener doživljavam kao svoje, kao da su deo mene.Međutim, čast svakome, ali samo je Vojvodina-jedna jedina -V Boškov
Maki

Post by Maki »

Nisam neki stručnjak , ali pod hitno nam treba renoviranje na tom istom mestu. Stadion od 7-8 hiljada sa sve četiri pokrivene tribine bi se mogao etapno graditi iz naših sredstava.
Drugi stadion za potrebe EP kapaciteta 20.000 bi se mogao podići negde na periferiji, na brzoj pruzi Subotica - Beograd. To bi gradila država i tu bismo igrali velike evropske utakmice i derbije. Tu bi bio vuk sit i ovce na broju.
Naravno, što je već rečeno, treba izmestiti atletski stadion. Greota je da grad sa konkurentnim atletskim olimpijkama (Španović, Gardašević, Topić) nema uslove za kraljicu sportova.
gospodinFKV

Post by gospodinFKV »

''Skoro pa pune'' i ''dupke pune'' mozda jesu blizu sustinski, ali kada je u pitanju percepcija, treba prouciti zasto su Sitijev stadion dugo zvali Emptyhad, bez obzira sto su im tribine bile ''skoro pa pune'', sa daleko vise od 50% popunjenosti, koji bi 5000 ljudi donelo. :cheers:
Ja bih jako voleo da smo mi tim kojem minimum minimuma treba 10 hiljada mesta. Nazalost, mi smo ekipa koja bi i TSC Arenu ispunila mozda 3-4 puta u toku superligaske sezone, a Lagatora eventualno jednom.

Jos jedno dugorocno razmisljanje u prilog manjeg punog stadiona je to da se percepcija kluba ciji stadion ''kipi'' svaki vikend privlaci mnogo vise sponzora, a u neka srecnija vremena (boze zdravlja) i potencijalno dobrog kupca koji ce doci i izgraditi veci, ako proceni da ce nam veci stadion treba.

Takodje, ''skoro pun'' stadion znaci da navijac Vojvodine ili neki drugi zainteresovani gledalac nema strah da li ce sledece nedelje doci do karte, pa onda nije ni bitno da li ce otici na utakmicu. Moze i sledece nedelje, bice, nema veze.

''Dupke pun'' stadion znaci da ces se zapravo iscimati i otici na tu utakmicu ako nemas sezonsku. Vojvodina za koju se trazi karta vise na manjem stadionu dovodi do Vojvodine za koju se trazi karta vise na vecem stadionu, i postoji gomila brendova koji dokazuju upravo tu tvrdnju. Ako vec pricamo o fudbalu, Junajted vec decenijama unazad ima pun puncat stadion i jako je tesko doci do karte cak i sada. Junajted takodje time uspesno drzi percepciju Old Traforda kao malog stadiona, jer je ''mali'' za Junajted, a u realnosti je ubedljivo najveci premijerligaski stadion. Koliko vas je znalo (iskreno) taj podatak?
FirmaLJ

Post by FirmaLJ »

Nama bi potpuno odgovarao stadion kao sto ima Maribor, oko 11500 je kapacitet, kompletno pokriven, izuzetno akustican, a na mestu sadasnjeg mislim da ima i vise nego dovoljno mesta da se izgradi tako nesto.
Savcic Luka

Post by Savcic Luka »

Milan wrote: Mon Jun 03, 2024 3:23 pm
Ne vidim zbog čega bih morao biti arhitekta kako bih nešto tvrdio? Ako nešto znači, otac mi je arhitekta, a mnogo bitnije je da sam pričao sa ljudima koji su bili uključeni u razgovore oko stadiona svojevremeno i ostajem pri izrečenom - da, postoji mogućnost da se na sadašnjoj lokaciji izgradi nov stadion koji će zadovoljiti kriterijume odigravanja evropskih utakmica.

Naravno da postoji.
Samo je pitanje gde bi smestili prostor koji je potreban da se stadion opsluži, a imajući u vidu da će poseta biti jednog dana biti veća, kao i da će biti značajnijih utakmica.
Okruženje je trenutno dupke puno, kao što bismo voleli da je stadion.
U toku radnog već nema parkinga, za šta mene lično zaboli jer i na tekmu uglavnom dođem biciklom.
Međutim, kada idem na gosotovanje želim da se parkiram ispred tribine, a verujem da nisam usamljen u tom razmišljanju.
fcvisart

Post by fcvisart »

Ljudi ajde da sad odložimo priču o novom stadionu.
Dajte da se našminka postojeći za Evropu, da ne moramo da gostujemo i kao domaćini!
Najveća ljubav, jedina moja, Vojvodina!
CRD FCV

Post by CRD FCV »

Пошто се ништа колосално неће променити док се не реши атлетски стадион, рекао бих следеће:

Уколико би град вратио стадион клубу, ми осим неког шминкања не би имали пара за више.

Уколико би град хтео нешто да ради, поред трошкова атлетског стадиона то би био велики залогај за буџет града.

Оно што би се могло урадити, вратити стадион клубу, или не, и ући у партнерство са БИГ компанијом која се намерачила узети Променаду.
Нисам архитекта али ако је променада монтажна, направити пројекат где би тржни центар и стадион били једна целина.
Сам стадион није профитабилан, нажалост али тако је. Лагатор је коштао око 30 милиона еура и неће се исплатити никада. Нити би град хтео, нити клуб имао могућности да тако нешто направи.

Осим тога, у краћим роковима би се могле направити подземне гараже испод платоа спенса и испод комуналаца, који би се морали селити. Да ли заједно са градом или неким другим, где би ми користили гаражу за утакмице а осталим данима била у комерцијалној употреби.

И проблем станара Димитрија Туцовића ће остати вечан. И да се стадион измести, ту би никле зграде које би били барем једнаке висине као стадион. Неће се ту неки парк правити сигурно. Можда им је боља опција да је стадион ту, домаће утакмице се играју сваке друге недеље у просеку. Један од 14 дана да се ту ствара гужва је боље него сваки дан до краја живота.
Radoye
Administrator

Post by Radoye »

gospodinFKV wrote: Mon Jun 03, 2024 5:02 pm ''Skoro pa pune'' i ''dupke pune'' mozda jesu blizu sustinski, ali kada je u pitanju percepcija, treba prouciti zasto su Sitijev stadion dugo zvali Emptyhad, bez obzira sto su im tribine bile ''skoro pa pune'', sa daleko vise od 50% popunjenosti, koji bi 5000 ljudi donelo. :cheers:
Ja bih jako voleo da smo mi tim kojem minimum minimuma treba 10 hiljada mesta. Nazalost, mi smo ekipa koja bi i TSC Arenu ispunila mozda 3-4 puta u toku superligaske sezone, a Lagatora eventualno jednom.

Jos jedno dugorocno razmisljanje u prilog manjeg punog stadiona je to da se percepcija kluba ciji stadion ''kipi'' svaki vikend privlaci mnogo vise sponzora, a u neka srecnija vremena (boze zdravlja) i potencijalno dobrog kupca koji ce doci i izgraditi veci, ako proceni da ce nam veci stadion treba.

Takodje, ''skoro pun'' stadion znaci da navijac Vojvodine ili neki drugi zainteresovani gledalac nema strah da li ce sledece nedelje doci do karte, pa onda nije ni bitno da li ce otici na utakmicu. Moze i sledece nedelje, bice, nema veze.

''Dupke pun'' stadion znaci da ces se zapravo iscimati i otici na tu utakmicu ako nemas sezonsku. Vojvodina za koju se trazi karta vise na manjem stadionu dovodi do Vojvodine za koju se trazi karta vise na vecem stadionu, i postoji gomila brendova koji dokazuju upravo tu tvrdnju. Ako vec pricamo o fudbalu, Junajted vec decenijama unazad ima pun puncat stadion i jako je tesko doci do karte cak i sada. Junajted takodje time uspesno drzi percepciju Old Traforda kao malog stadiona, jer je ''mali'' za Junajted, a u realnosti je ubedljivo najveci premijerligaski stadion. Koliko vas je znalo (iskreno) taj podatak?
Jos jedna crtica - moj lokalni MLS klub (TFC) ovde igra na BMO Field stadionu, donedavno kapaciteta 23 hiljade koji je bio skoro uvek pun, a ponekad su za utakmice sa izuzetno velikim interesovanjem igrali na Rogers Centre koji prima 55 hiljada. Na "standardnom" stadionu atmosfera je uvek bila paklena, s obzirom da je stanovnistvo Toronta najvecim delom imigrantskog porekla iz fudbalskih zemalja po Evropi i Juznoj Americi. A onda se neko napravio pametan pa odlucio da poveca kapacitet na 45 hiljada dogradivsi drugi nivo na istocnu i zapadnu tribinu. I sad to tako zvrji prazno, standardna TFC masa od 20-tak hiljada se rastrkala po onolikim tribinama, atmosfera je go k***c, jedino se popuni kad reprezentacija tu igra (a igrace se i svetsko prvenstvo 2026.).

10 hiljada ljudi na stadionu kapaciteta 10 hiljada i na stadionu kapaciteta 20 hiljada (da ne pricam o 30, 50, 100 hiljada kapaciteta) nikako nisu isto. Niti izgledom niti akustikom. Cak bih rekao da je 5000 ljudi na stadionu kapaciteta 5-6000 bolja i jaca atmosfera nego 10 hiljada ljudi na 20-25 hiljada kapaciteta...
I'm an island, surrounded by a sea of idiots!
gospodinFKV

Post by gospodinFKV »

Upravo o tome i pricam. :cheers:
Moramo prihvatiti da, koliko god mi smatrali Vojvodinu klubom za stadion od 10+ hiljada, ona trenutno to nije, sto zbog fudbalskih faktora, sto zbog onih manje fudbalskih.
Post Reply