Stadion "Karađorđe"
- novosadjanin
Re: Stadion "Karađorđe"
Cifre su sa zvanicnog sajta:
Smederevo 5000
BSK 1465
Jagodina 3000
Donji Srem (kup) 1500
Partizan 7000
Hajduk 1500
Javor 500
Novi Pazar 800
Radnicki KG 3500
Spartak 6000
OFK (kup) 10000
Donji Srem 5000
OFK 3000
Sloboda 6000
Rad 5000
-----------------------
Prosek 3951
Smederevo 5000
BSK 1465
Jagodina 3000
Donji Srem (kup) 1500
Partizan 7000
Hajduk 1500
Javor 500
Novi Pazar 800
Radnicki KG 3500
Spartak 6000
OFK (kup) 10000
Donji Srem 5000
OFK 3000
Sloboda 6000
Rad 5000
-----------------------
Prosek 3951
Sergej Milinković-Savić: "Navijač sam Vojvodine, Mislim da mi koji smo ponikli u Vojvodini ne treba da igramo za crvenu zvezdu i partizan".
Znam to, nego sam mislio nesto preciznije, tipa da ne pise 5000 nego tacno koliko su karata ucitali.novosadjanin wrote:Cifre su sa zvanicnog sajta
Александар Влашкалић рече да је УО донео одлуку да нећемо играти европске утакмице ван Новог Сада. На потезу су градоначелник и актуелна градска власт.
- madda fakka
+1laki wrote:Onda utakmice necemo ni igrati jer od rekonstrukcije nema nista!
Ako nesto ne urade pomocu stapa i kanapa ili mogucnost je potamkinova sela, sarena laza, muda za bubrege...
I Bog je Slaninar...
Kućica je prirasla za srce našoj aktuelnoj generaciji Firmaša, Slaninara, a da verovatno ni sami ne znammo zbog čega je to tako. Objašnjenje za ovo mogu da sagledam jedino u činjenici da je to jedina kućica međ tribinama i da je zbog toga naš "Karađorđe" jedinstven u svetu.Brick Liman wrote:Evo jedan originalan predlog:
najbolje bi bilo da spalimo sebi stadion (sem kućice, naravno).
![]()
![]()
Ali ako se vratimo kroz istoriju, doćićemo do više zaključaka, da kućica baš i ne treba da ima takav i toliki značaj. Prema mojim skromnim saznanjima, poznato mi je da su 1924. godine baš Vojvodinaši podigli stadion "Karađorđe" tj. njenu zapadnu tribinu. Prema tome, prvi je zaključak da naši najstariji navijači, naše pradede, dede i očevi koji su živeli u Novom Sadu pre II Svetksog rata, pamte "Karađorđe" bez kućice. Ne verujem da je njima baš prirasla srcu, sadašnja kućica i da ne bi voleli da se umesto nje sagradi modernija tribina sa pratećim objektima.
Ako nastavimo da sagledavamo dalje kroz istoriju, dolazimo do saznanja da je kućica sagrađena 1942. godine. Kako svi znamo da je u periodu od 1941 -1945. godine naš klub obustavio funkcionisanje zbog ratnih dejstava, dolazimo do zaključka da nam kućicu nisu sazidali Vojovodinaši. No, 1945 godine, aktuelna komunistička vlast u gradu je zatečenu kućicu jednostavno ostavila i iskoristila kao podobnu građevinu za prateće objekte u okviru stadiona.
Pošto je kućicu pregazilo vreme, verujem da ima mnogo aktuelnih Vojvodinaša koji uopšte nisu emotivno vezani za nju i da bi želeli da se "Karađorđe" renovira u moderan fudbalski stadion.
I da, opet prema mojim skromnim saznanjima, ne mogu a da ne napomenem u ovom postu da je kućica, te 1942. godine sazidana po nalogu Hortijevih fašista, a to nameće zaključak da joj namena nije bila da služi sportu, tj. fudbalu!
Nadam se da podbara može sve ovo oko kućice, da nam i dokumentuje.
Last edited by tulip on Sun May 12, 2013 1:11 pm, edited 1 time in total.
DAJ GOL!!!
Nekad me smara ta tolika nasa potreba da u svemu budemo drugaciji od ostalih. Kucica je nefunkcionalna, ruzna i nepotrebna, a ono sto je nama potrebno jeste normalan i funkcionalan stadion. Necu sad da nabrajam stadione sa mnogo vecom tradicijom od naseg koji su ruseni i gradjeni iznova, pa ne vidim nijedan jedini razlog zasto ne bi mogao i nas, sa sve kucicom?!
Tulip tebra svaka ti cast ali msm da si preterao sa analizom kucice..
Uostalom ako bi isli po toj logici onda bi pola grada da ne kazem ceo trebalo sravnati sa zemljom jer "nasa" koji god da su ti nasi , pocinje od `45e .. ?
Na kraju krajeva a zasto neko bas u to vreme mozda nije bio navijac Vojvodine?
Mada kako god bilo ja sam za to da se sve sravni sa zemljom i da se napravi slican stadionu Slavije iz Praga.
Uostalom ako bi isli po toj logici onda bi pola grada da ne kazem ceo trebalo sravnati sa zemljom jer "nasa" koji god da su ti nasi , pocinje od `45e .. ?
Na kraju krajeva a zasto neko bas u to vreme mozda nije bio navijac Vojvodine?
Mada kako god bilo ja sam za to da se sve sravni sa zemljom i da se napravi slican stadionu Slavije iz Praga.
Potpis. Nema sta dalje da se prica.Grba_NS wrote:Nekad me smara ta tolika nasa potreba da u svemu budemo drugaciji od ostalih. Kucica je nefunkcionalna, ruzna i nepotrebna, a ono sto je nama potrebno jeste normalan i funkcionalan stadion.
Kome se svidja kucica, neka urami sliku i zakaci je u svoju sobu,
ja hocu moderan stadion gde ce se skupiti bar 30,000 slaninara.
Ako cemo pravo, ceo stadion je nefunkcionalan i odavno pregazen vremenom. Ali je takav kakav je - nas, ukljucujuci i tu kucicu, svedok svega sto su generacije fudbalera i navijaca prozivljavale.
Sa neke cisto prakticne strane najlogicnije bi bilo sve srusiti pa graditi iznova, pravi mali fudbalski stadion sa tribinama tik do aut linije, konforan za gledaoce, pokriven, i sve vec sto ide uz to, i da taj stadion bude u punom vlasnistvu kluba bez ovih komplikovanih aranzmana sa lokalnom samoupravom ili nekim drugim stranama.
Opet, sa druge strane mene bi bilo izuzetno zao da se odselimo s Karadjordja, sa svim njegovim problemima. Sta ces bolje ogledalo naseg kluba upravo od takvog stadiona? I njemu samo malo treba da se dovede u red i da ispuni potrebne uslove kao sto i klubu uvek samo malo fali do nekog uspeha pa ni to malo nikako da se desi.
Sa podizanjem istocne tribine na nivo zapada i severa, popravke "velikog" juga i stavljanjem postojecih tribina pod krov i uopste uredjenjem vec postojece infrastrukture bi se resio dobar deo problema konfora gledalaca, a i prosirio kapacitet dobrano iznad najoptimistickijih ocekivanja (cak i nakon ove demonstracije navijacke brojnosti sa finala kupa). U sklopu svega toga treba naci resenje za prostorije za svlacionice i sta vec sve treba sa te strane i glavobolje sa licencama UEFA su resene. A kucicu takvu kakva je onda pretvoriti u klupski muzej.
Ne bi Karadjordje bio jedini stadion sa nekompletne 4 tribine, ima mali milion takvih - i to ne govorim o malim klubovima u zglj ligama nego cak i medju najvecim - Olimpijski stadion u Berlinu na kome igra Herta, pa Bragin stadion...
Znaci - kucica sama po sebi nije problem ako se sve ono oko nje dovede u red. A jeste nesto jedinstveno i prepoznatljivo, zasto bismo se odricali toga, pa makar da su je licno Miklos Horti i Adolf Hilter sazidali (jedan na mesalici a drugi kopa temelj) nakon svih ovih godina ona je nasa, prociscena i oprana trudom i znojem generacija igraca Vojvodine...
Sa neke cisto prakticne strane najlogicnije bi bilo sve srusiti pa graditi iznova, pravi mali fudbalski stadion sa tribinama tik do aut linije, konforan za gledaoce, pokriven, i sve vec sto ide uz to, i da taj stadion bude u punom vlasnistvu kluba bez ovih komplikovanih aranzmana sa lokalnom samoupravom ili nekim drugim stranama.
Opet, sa druge strane mene bi bilo izuzetno zao da se odselimo s Karadjordja, sa svim njegovim problemima. Sta ces bolje ogledalo naseg kluba upravo od takvog stadiona? I njemu samo malo treba da se dovede u red i da ispuni potrebne uslove kao sto i klubu uvek samo malo fali do nekog uspeha pa ni to malo nikako da se desi.
Sa podizanjem istocne tribine na nivo zapada i severa, popravke "velikog" juga i stavljanjem postojecih tribina pod krov i uopste uredjenjem vec postojece infrastrukture bi se resio dobar deo problema konfora gledalaca, a i prosirio kapacitet dobrano iznad najoptimistickijih ocekivanja (cak i nakon ove demonstracije navijacke brojnosti sa finala kupa). U sklopu svega toga treba naci resenje za prostorije za svlacionice i sta vec sve treba sa te strane i glavobolje sa licencama UEFA su resene. A kucicu takvu kakva je onda pretvoriti u klupski muzej.
Ne bi Karadjordje bio jedini stadion sa nekompletne 4 tribine, ima mali milion takvih - i to ne govorim o malim klubovima u zglj ligama nego cak i medju najvecim - Olimpijski stadion u Berlinu na kome igra Herta, pa Bragin stadion...
Znaci - kucica sama po sebi nije problem ako se sve ono oko nje dovede u red. A jeste nesto jedinstveno i prepoznatljivo, zasto bismo se odricali toga, pa makar da su je licno Miklos Horti i Adolf Hilter sazidali (jedan na mesalici a drugi kopa temelj) nakon svih ovih godina ona je nasa, prociscena i oprana trudom i znojem generacija igraca Vojvodine...
I'm an island, surrounded by a sea of idiots!
Мени је та кућица некако сувишна. Највише ме пецка то што немамо целу јужну трибину, па кад год ови са топчидерског долазе, исток уступамо њима. Лепо би било да се југ изгради и њих слати тамо, да исток остаје старој гарди и осталим сланинарима, као и на свакој другој утакмици. Онда лепо нашима подршка са 3 трибине (Видећемо сад у последњем колу како напредује пројекат "Запад домаћа трибина"), а њима југ па нека изволе.
Kucica kakva god da je i jugozapadna tribina kakva god da je, stajace tu jos DUGI niz godina jer niko nista nece uloziti u rekonstrukciju stadiona. Oni reflektori su nam sve sto se tice renoviranja za narednih 20 godina!! Tako da dzabe raspravljate o rusenju kucice 

Ja hocu nov stadion i kraj.. ali bice onako kako Laki kaze.
To je GRADSKI stadion, sa svim prednostima i manama. Atletsku stazu koriste naši atletičari (Dudaš kao najsvetliji aktuelni primer). Ako se dobro sećam, Voša ga je zakupila na 99 godina, ili tako nešto (neka me isprave upućeniji). Tako je barem zvanično.Radoye wrote: Sa neke cisto prakticne strane najlogicnije bi bilo sve srusiti pa graditi iznova, pravi mali fudbalski stadion sa tribinama tik do aut linije, konforan za gledaoce, pokriven, i sve vec sto ide uz to, i da taj stadion bude u punom vlasnistvu kluba bez ovih komplikovanih aranzmana sa lokalnom samoupravom ili nekim drugim stranama.
Stadion je bio dobar '89, a dobar je i sada - ono što nas j**e nije stadion. Nama treba uprava kojoj je cilj da osvajamo titule, ne da uzimaju procente od prodaja igrača i prodaja utakmica. Trebaju nam igrači koji hoće da igraju, ne da na pola utakmica izgledaju kao da ih nekom puškom naterao da izađu na teren. Onda će opet biti pun stadion, a možda postane i mali. Za sad je više nego dobar u poređenju sa posetom i fudbalom koji se tu igra.
Inače mi se lično sviđalo dok je istok bio navijačka tribina. Na poleđini reklama ka severu bilo je napisano "pušite ga cigan" i tu su smeštali cigane kad gostuju.

Kućicu isto ne bih dirao. Dok god ne postane pun stadion svaki drugi vikend, pa da baš fali mesta. To je deo čari tog stadiona, otkad znam za sebe kućica je tu i neka je što se mene tiče.
Sve što se uradi brzo, mora se raditi iz početka - polako.
Druze station je totalni krsh ..jeste da on sto se odrzavanja tice i ne izgleda tako lose ali brate mili stariji je od svih nas ovde sa foruma...
AKo jedan Ferencvaros ima muda da srusi svoj stadion i da pravi nov novcat od 40mil e ,ili ako je jedan Vembli srusen!! zasto stmo onda mi toliko sentimentalni za ovaj?
Jedino sto me tesi je to da kad vidim kako grade "nove" stadione kod nas (Pazar Radnicki Borac Sloboda ..) onda je stv bolje da ne diraju nista..
Sto se atleticara tice to je bar najmanji problem , njima ionako samo tartan staza treba i par spravica za ostale discipline koje u sustini nema ni veze sa stadionom.
A taj problem se moze resiti tako sto ce se napraviti atlestko/fudbalski stadioncic na djackom igralistu ,tj preurediti taj objekat da ispunjava atletske propise ,napraviti jednu pravu tribina za 3-4000 ljudi ,staviti neke manje reflektorcice i resen problem.
A na placu kod pomocnog terena i prema parkingu izgraditi nov stadion do 20.000 mesta cisto fudbalski, i onda srusiti sadasnji.
AKo jedan Ferencvaros ima muda da srusi svoj stadion i da pravi nov novcat od 40mil e ,ili ako je jedan Vembli srusen!! zasto stmo onda mi toliko sentimentalni za ovaj?
Jedino sto me tesi je to da kad vidim kako grade "nove" stadione kod nas (Pazar Radnicki Borac Sloboda ..) onda je stv bolje da ne diraju nista..
Sto se atleticara tice to je bar najmanji problem , njima ionako samo tartan staza treba i par spravica za ostale discipline koje u sustini nema ni veze sa stadionom.
A taj problem se moze resiti tako sto ce se napraviti atlestko/fudbalski stadioncic na djackom igralistu ,tj preurediti taj objekat da ispunjava atletske propise ,napraviti jednu pravu tribina za 3-4000 ljudi ,staviti neke manje reflektorcice i resen problem.
A na placu kod pomocnog terena i prema parkingu izgraditi nov stadion do 20.000 mesta cisto fudbalski, i onda srusiti sadasnji.