Pripreme
-
Re: Pripreme
Strasno je da se ne mogu stvoriti sanse protiv drugoligasa. Stede se za sta? Za 70% ovih fudbalera je ovo jedina sansa da se dokazu.
Vec vidjeno: nismo uigrani, pojacanja dolaze u septembru, kiksevi vec na pocetku prvenstva... Nikada da naucimo na sopstvenim greskama.
Vec vidjeno: nismo uigrani, pojacanja dolaze u septembru, kiksevi vec na pocetku prvenstva... Nikada da naucimo na sopstvenim greskama.
Uprava napolje!
Po meni, na tim pripremnim utakmicama bi trebalo bar da se dobro trci, jer kada ce ako ne tad (kada pocnu pripremne utakmice i kada su kondiciono najspremniji, barem bi tako trebalo biti).
Meni se u pocetku ucinilo da ce biti kondiciono spremniji nasi igraci, nego ranije, ali se pomak ne vidi kako pripreme odmicu.
Da li trener ne trazi to otkrivanje, igru bez lopte, pracenje saigraca i akcije ili igraci nemaju dovoljno snage ili se, pak, ne trude? Sto je sve nedopustivo za profesionalce najviseg ranga takmicenja i ugleda kluba.
Eto i mojih pitanja za @Deep Purple.
Meni se u pocetku ucinilo da ce biti kondiciono spremniji nasi igraci, nego ranije, ali se pomak ne vidi kako pripreme odmicu.
Da li trener ne trazi to otkrivanje, igru bez lopte, pracenje saigraca i akcije ili igraci nemaju dovoljno snage ili se, pak, ne trude? Sto je sve nedopustivo za profesionalce najviseg ranga takmicenja i ugleda kluba.
Vojvodina je na jednoj strani, a svi ostali su na drugoj.Tako je bilo i tako će zauvek ostati.Sve klubove u kojima sam bio igrač ili trener doživljavam kao svoje, kao da su deo mene.Međutim, čast svakome, ali samo je Vojvodina-jedna jedina -V Boškov
- Forza Voša
E moj Turija, trcali bi oni da je teren sirok 100 ili vise metara posto igramo samo u sirinu kad napadamo a kad se branimo ne treba da trce kad je za pomeranje linija dovoljno par metar levo desno napred nazad. Uzas. Odmah protiv Borca BL treba zvizdati i ... Mada doci ce spontano, Raso odlazi ...Turija wrote: ↑Sun Jul 09, 2023 11:15 am Po meni, na tim pripremnim utakmicama bi trebalo bar da se dobro trci, jer kada ce ako ne tad (kada pocnu pripremne utakmice i kada su kondiciono najspremniji, barem bi tako trebalo biti).
„Hasta la Victoria Siempre!“
Nek kaže ko šta hoće ali ja sam ponosan bez obzira na igru i rezultat od 17 igrača 11 je da poteklo iz VB, kada će blizanci imati takav sastav nikada verujte mi ni da igraju protiv nekog iz beton lige. A što se igrača tiče Golmani ok iako bez posla, Bukinac, Kovačev, Ivanović Jovanović, pokazali da možeš računati na njih u budućnosti. Tanjga, Miletić mršavo a najmanje je pokazao na žalost Kabić.
Da li će 19. protvi Borca BL biti otvoren stadion za publiku,zna li neko?
Stojim u mestu gubim vreme
Čekam bolje dane, koji dolaze!
Čekam bolje dane, koji dolaze!
Mislim da je ovo pogresna postavka. Superliga je losa. Kakvo je pravo stanje naseg fudbala mi vise ne mozemo s podsmehom gledati na neke Rumune i Slovence. Cigani nisu merilo kvaliteta nase lige, a ispod njih sve je poprilicno ujednaceno u nekvalitetu. U takvoj konkurenciji mi i ovako bedni ipak spadamo u gornji dom.
E sad, sta je cilj - borba sa ostalom buranijom za izlazak u evrposka predtakmicenja gde cemo ispasti od nekih uvek neugodnih Kazahstanaca, ili pokusaj da iskoracimo kvalitetom i napravimo tim za Evropu jer u domacem prvenstvu bolje od drugog (ili treceg, ako Veliki Vodja dopusti da drugi blizanac ozivi) nije moguce? To je pitanje na koje sebi treba da damo odgovor.
I'm an island, surrounded by a sea of idiots!
O ovome pričam odavno. Srpski fudbal, a i liga, su kante, a ovaj bezočni pokušaj kupovine mira na ulicama sa desetinama miliona evra ulivenim u dva zla srpskog sporta(ne samo u fudbalu) nikako ne oslikava realno stanje. Kad maske padnu i kad terzić završi gde mu je mesto, u zatvoru na dnu istorije, tek će onda postati zanimljivo, kad miševi krenu da iskaču sa broda. Pitanje je koliko će država moći da se razračuna sa tribinama, kad to vreme dođe, jer mnogo prljavog novca se vrti na severu i jugu. Ali definitivno će se nešto veliko desiti. Pa kad avioni i kamioni i milioni evra po sezoni se pretvore u 100-200 miliona evra neplaćenog duga, biće zanimljivo gledati kako će takmičenje u brzom upiranju prstiju na 100 metara tada izgledati... A balon pući mora. Samo jedan drugi balon treba da se izduva pre toga.Radoye wrote: ↑Sun Jul 09, 2023 3:23 pm Mislim da je ovo pogresna postavka. Superliga je losa. Kakvo je pravo stanje naseg fudbala mi vise ne mozemo s podsmehom gledati na neke Rumune i Slovence. Cigani nisu merilo kvaliteta nase lige, a ispod njih sve je poprilicno ujednaceno u nekvalitetu. U takvoj konkurenciji mi i ovako bedni ipak spadamo u gornji dom.
E sad, sta je cilj - borba sa ostalom buranijom za izlazak u evrposka predtakmicenja gde cemo ispasti od nekih uvek neugodnih Kazahstanaca, ili pokusaj da iskoracimo kvalitetom i napravimo tim za Evropu jer u domacem prvenstvu bolje od drugog (ili treceg, ako Veliki Vodja dopusti da drugi blizanac ozivi) nije moguce? To je pitanje na koje sebi treba da damo odgovor.
Što se naše lige tiče, još onaj Vaduz koji su mnogi ovde sa podsmehom dočekali je verovatno stabilniji i organizovaniji klub od barem 90% superligaša bio tada, a sada da ne pričam. Iza Rumuna smo sigurno, što se lige tiče, ali Slovenci imaju sličan problem kao mi, jer ipak smo do skora iz istog tanjira jeli, slični likovi obitavaju u njihovoj ligi. I deluje da su sve jači, na njihovu veliku žalost.
Volem Vošu više nego Kabel i Indeks!
- Deep Purple
Ne znam kako da vam to kažem a da se ne naljutite ali ovaj Tsc bi ovakav kakav je danas uzeo bar jednu titulu u Batino vreme pored blizanaca. Danas je liga kvalitetnija nego pre desetak godina i tjt. Hteli vi to da prihvatite ili ne. Ovoj ligi fali samo smanjenje broja klubova i da organizovaniji klubovi igraju.
E sad što se zvezda odaljila kvalitetom je nešto drugo.
Naš fudbal je jako dobar ako se uzme u obzir kakve lopove i neznalice ga vode. E sad što bi liga da nema toliko kriminala mogla deset puta da bude bolja je nešto drugo.
Ni meni se mnoge stvari me sviđaju ali ispada da je fudbal ovde amaterski što nije tačno evo videćete već protiv Apoela pa nek pojedem go**o.
Plus evo i Apoel remizirao sa Levskim koji je bio četvrti u Bugarskoj i sa preko 20 bodova iza prvog. Pošto ste se danas bavili minusom u bodovnom saldu.
A evo imaćemo priliku da gledamo Tsc i Čukarički u Evropi pa da vidimo pravu sliku našeg fudbala u evropi. To će nam biti najbolji pokazatelj svega.
A sa balonom koji će pući se slažem ali to bi ako bude ikakve pravde imalo posledice samo za blizance i donelo bi tektonske promene u našem fudbalu ali na to zaboravite.
E sad što se zvezda odaljila kvalitetom je nešto drugo.
Naš fudbal je jako dobar ako se uzme u obzir kakve lopove i neznalice ga vode. E sad što bi liga da nema toliko kriminala mogla deset puta da bude bolja je nešto drugo.
Ni meni se mnoge stvari me sviđaju ali ispada da je fudbal ovde amaterski što nije tačno evo videćete već protiv Apoela pa nek pojedem go**o.
Plus evo i Apoel remizirao sa Levskim koji je bio četvrti u Bugarskoj i sa preko 20 bodova iza prvog. Pošto ste se danas bavili minusom u bodovnom saldu.
A evo imaćemo priliku da gledamo Tsc i Čukarički u Evropi pa da vidimo pravu sliku našeg fudbala u evropi. To će nam biti najbolji pokazatelj svega.
A sa balonom koji će pući se slažem ali to bi ako bude ikakve pravde imalo posledice samo za blizance i donelo bi tektonske promene u našem fudbalu ali na to zaboravite.
Nas fudbal, tj. organizacija nikada nece puci, samo ce se smenjivati ljudi u fudbalu, a klubovi ce i dalje zivotariti, gubiti od egzoticnih timova i povremeno pobedjivati nekog fudbalskog velikana. Blizancima se nista nece desiti, ostace nedodirljivi kao i do sada. Ono sto je najtuznije je da mi kao klub vise kaskamo za nasom ligom, nego nasa liga za evropom. Ni stadiona ni tima, ni igre, ni pobeda, ni bodova.... Nije se zvezda odaljila kvalitetom, nego smo se mi odaljili nekvalitetomDeep Purple wrote: ↑Sun Jul 09, 2023 4:41 pm E sad što se zvezda odaljila kvalitetom je nešto drugo.

Mislim da si u velikoj zabbludi.Deep Purple wrote: ↑Sun Jul 09, 2023 4:41 pm Danas je liga kvalitetnija nego pre desetak godina i tjt.
Srpski fudbal je odavno vec takticki dekadentan, svi igraju ziheraski fudbal s parkiranim autobusom pa sta se napravi iz kontri. Igraci su fizicki inferiorni, slabo se trci, slabo se krece bez lopte, nema se snage za vise od 60-70 minuta. Individualno su tehnicki nepotkovani, imaju problema s osnovnim elementima igre - prijem lopte, za vecinu je precizan pas duzi od 10-tak metara misaona imenica... Kako pre 10 godina tako i danas. S tim da je raspored snaga u domacem fudbalu pre 10 godina bio takav da smo se mi znacajno priblizili blizancima pa je razlika izmedju prva tri kluba bila manja nego ona izmedju njih i cetvrtog, dok danas imas samo jedan klub koji odskace dok su svi ostali srednjezalosni. Ali realno i tada i sada je to sve bilo sranje kroz gusto granje.
Dok je napolju fudbal u zadnjih 30 godina napredovao i razvijao se, kod nas u ovom mafijaskom brlogu je samo stagnirao. I to sto imamo danas igraca svetske klase sve je tek izlaskom napolje sazrelo i razvilo svoj pun potencijal. Ne mogu se razvijati zdravi i kvalitetni igraci u nezdravoj i nekvalitetnoj sredini igrajuci namestene utakmice u kojima sastave diktiraju menadzeri.
Odgovorno tvrdim da kad bi neko izmislio vremeplov pa u danasnje vreme preneo nas tim od pre 30-tak godina (generacija Kocic, Saula, Govedarica, Jezdimirovic, V. Mihajlovic... - to je ustvari i najjace Vosa koju sam gledao, jaca i od druge sampionske generacije koju vadi velemajstor Sele ali bez njega ovi su bolji) da bi se prosetali ovom ligom - osim naravno neprikosnovene kosmicke velicine kojoj je prvo mesto zagarantovano. Fizicki jaki k'o zemlja, umeju s loptom, plus se ne gube na terenu, u svakom momentu znaju sta hoce i ne sakrivaju se od odgovornosti, nesto sto odavno nisam video na nasim terenima. Pa ja pamtim nizeligaske utakmice - zonaske i podrucne - iz nekih proslih vremena na kojima je bilo vise fudbalskog rezona od danasnjih prosecnih superligaskih utakmica!
(A daleko od toga da je nas fudbal pre 30 godina bio cist od mesetarenja - ruku na srce to verovatno nikad nije bio, otkad se lopta prvi put zakotrljala ovim prostorima...)
I'm an island, surrounded by a sea of idiots!
Ova liga ide napred, naravno, samo vrlo polako, tj. vrlo sporije od mnogih drugih malih evropskih liga. Da te podsetim od koga je Radnički iz Niša ispao iz Evrope poslednji put kad su je igrali?Deep Purple wrote: ↑Sun Jul 09, 2023 4:41 pm Ne znam kako da vam to kažem a da se ne naljutite ali ovaj Tsc bi ovakav kakav je danas uzeo bar jednu titulu u Batino vreme pored blizanaca. Danas je liga kvalitetnija nego pre desetak godina i tjt. Hteli vi to da prihvatite ili ne.
TSC, kao ni cigani ni grobari, nije organska priča, da je klub rastao pomalo, pa došao do ovog nivoa. Neko je video interes(Mađarska, tj. neko u njoj), krknuo pare u klub, koji je naprasno postao jak. OK je to sve, takve stvari se dešavaju, ali ne možeš baš TSC uzimati kao primer napretka fudbala u Srbiji. TSC čak možda i jeste upravo ta posledica činjenice da ima talenta ovde, al da se besomučno traći zbog sitnih interesa malih pilićara koji vedre i oblače našim fudbalom. Neko je prepoznao potencijal i pokušava da ga unovči.
Volem Vošu više nego Kabel i Indeks!
Upravo se o ovome radi! Nova uprava je protekle godine pokušala da konsoliduje klub, da se zaustavi propadanje. Dovela je mnogo iskusnih igrača koji nikakve veze sa identitetom kluba nemaju, osim povratnika Malbašića.
Istovremeno jedine igrače koje možemo da prodamo i koje prodajemo su oni potekli na V. Boškovu, čak i Jovan Milošević, jer je došao kao golobrad. Najveće ime koje je bilo ovde poslednjih godina Veljko Simić, otišao je za džabe.
Koji je rezultat rada uprave? Peto mesto, ej! I ceo tim promenjen za godinu dana, ej!?
Pa radije ću dolaziti da gledam naše klince sa „katastrofalnim“ Kabićem i Bjekovićem, koji će sa pola snage uzeti to isto peto mesto.
Razumem forumaše koji se nadaju nekoj jačoj Voši, i sanjaju neka ekstra pojačanja, kako bismo ušli u Evro grupe ili se borili za drugo mesto, ali to se neće dogoditi.
Siguran sam samo jedno, da Čumić odlazi, i da nijedno pojačanje ove godine nije jače od prošlogodišnjih. Topića i Simića nema ko da zameni. Crnomarković nije mnogo bolji od Stevanovića, Kovačevića, Kopitovića, Vitasa, Traorea, ili Ljubisavljevića koji su prodefilovali protekle 2-3 godine. Na štoperima su nam bili dovoljni i igrači iz naše škole, od kojih i sad možemo da uzmemo lepe pare.
Andrija Radulović je slabiji potencijal od Kabića i Kovačeva, i potpuno je nepotrebno doveden na njihovoj poziciji. U napadu imamo Mihaila Ivanovića, a imasmo i Vidakova, koji su i sada bolji od Vukčevića, Vukića, ili NN.
@Maki @fare Pitanje za vas.
Kakvu tezinu, tj vaznost ima pojam "nasi klinci". Ne znam, meni je taj pojam izgubio potpuno vaznost pre nekoliko godina.
Nasi klinci su i Poletanovic i Ivanic i Kosovic. Obozavao sam ih gledati u nasem dresu, uzivao i eto, namagarceni smo, ispali budale. I oni nisu nikakav izuzetak. Isli su tamo gde ima para i gde im se vise obeca. Pa od nasih je jedino Cumic izjavio da nece sigurno prelaziti u blizance. Ni jedan klinac to nikad nije rekao, makar ne javno. Nisu ni Tadic ni Sergej to rekli nikad. Zasto je neko ko ima epitet 'nas klinac' bitniji igrac, ili ima veci kredit? Zasto je takvom igracu dozvoljeno da pogresi 1000 puta u toku utakmice, bude najgori, zavrsi utakmicu tako da ne mora na pranje da nosi dres... dok neko drugi kada se posteno oznoji i namuci, posle jedne greske dobija najgore moguce komentare?
Nazalost, fudbal je danas biznis. Nema tu vise ljubavi, niti empatije. Igra se iz interesa. I svakom novom generacijom tih 'klinaca' taj interes je sve izrazeniji. Fudbal se promenio. Nekad je bio sport koji se igrao iz ljubavi. Danas je to jedan mnogo isplativ biznis. Titule osvajaju bogati. Siromasni se gase ili idu u amaterske rangove... kakvu god tradiciju da imaju. Do pre 20 i kusur godina se moglo reci da je bilo neke empatije. Danas, ni u mnogo vecim klubovima toga nema, a ne kod nas.
Pa jedan Ronaldo odluci da ode u Saudijsku Arabiju, umesto u svoj Sporting i dalje igra Evropu. Sta dalje da pricamo?
Jos smesnije mi je kada procitam da neko gleda geografsko poreklo igraca, koliko njih je iz NS, kojiliko iz AP, a koliko juzno od Save i Dunava
Ja cu ipak pre da gledam one koji vise doprinose na terenu, koji vise oznoje dres. Gde je rodjen, i koju skolu je prosao, i ostala brojenja krvnih zrnaca... manje bitno. Ako je nas, jos bolje, ako nije, nema veze.
Jednostavno je tako u danasnjem fudbalu.
Kakvu tezinu, tj vaznost ima pojam "nasi klinci". Ne znam, meni je taj pojam izgubio potpuno vaznost pre nekoliko godina.
Nasi klinci su i Poletanovic i Ivanic i Kosovic. Obozavao sam ih gledati u nasem dresu, uzivao i eto, namagarceni smo, ispali budale. I oni nisu nikakav izuzetak. Isli su tamo gde ima para i gde im se vise obeca. Pa od nasih je jedino Cumic izjavio da nece sigurno prelaziti u blizance. Ni jedan klinac to nikad nije rekao, makar ne javno. Nisu ni Tadic ni Sergej to rekli nikad. Zasto je neko ko ima epitet 'nas klinac' bitniji igrac, ili ima veci kredit? Zasto je takvom igracu dozvoljeno da pogresi 1000 puta u toku utakmice, bude najgori, zavrsi utakmicu tako da ne mora na pranje da nosi dres... dok neko drugi kada se posteno oznoji i namuci, posle jedne greske dobija najgore moguce komentare?
Nazalost, fudbal je danas biznis. Nema tu vise ljubavi, niti empatije. Igra se iz interesa. I svakom novom generacijom tih 'klinaca' taj interes je sve izrazeniji. Fudbal se promenio. Nekad je bio sport koji se igrao iz ljubavi. Danas je to jedan mnogo isplativ biznis. Titule osvajaju bogati. Siromasni se gase ili idu u amaterske rangove... kakvu god tradiciju da imaju. Do pre 20 i kusur godina se moglo reci da je bilo neke empatije. Danas, ni u mnogo vecim klubovima toga nema, a ne kod nas.
Pa jedan Ronaldo odluci da ode u Saudijsku Arabiju, umesto u svoj Sporting i dalje igra Evropu. Sta dalje da pricamo?
Jos smesnije mi je kada procitam da neko gleda geografsko poreklo igraca, koliko njih je iz NS, kojiliko iz AP, a koliko juzno od Save i Dunava

Ja cu ipak pre da gledam one koji vise doprinose na terenu, koji vise oznoje dres. Gde je rodjen, i koju skolu je prosao, i ostala brojenja krvnih zrnaca... manje bitno. Ako je nas, jos bolje, ako nije, nema veze.
Jednostavno je tako u danasnjem fudbalu.
https://www.mozzartsport.com/fudbal/ves ... oel/456036
U jednu ruku dobro što igramo protiv Kiprana u jednu nije
U jednu ruku dobro što igramo protiv Kiprana u jednu nije
- Deep Purple
Pazite zanimljiv pogled imate sva trojica. I ne mogu da ne kažem da se sa svakim ponaosob slažem oko nekih stvari.
@Rabba @Radoye @Voja
No ono što ja hoću da kažem nama je zapravo najveći problem širina kvaliteta odnosno način na koji se razvodnjava isti. Doveli smo sebe u situaciju da imamo po mom skromnom mišljenju nikad veći kvalitet u poslednjih petnaest godina a da se on toliko ne oseti jer imamo ogroman broj ekipa u najvišem rangu. U svakom normalnom fudbalskom sistemu je drugi rang za širinu kvaliteta a prvi rang za skupljanje. Ti u drugom rangu treba da imaš veći broj ekipa a u prvom manji. Znači drugi rang treba da bude sa 16-18 ekipa a prvi sa maksimalno deset koji imaju finansije, uslove itd. Ja da se pitam uveo bih jednostavno Holandski sistem gde su jednostavno samo prva dva ranga čisto profesionalna i da bi neka ekipa ušla u drugi rang ona mora da ispuni sve žestoke uslove za to i da sačeka da neka ekipa iz drugog ranga napusti to takmičenje odnosno proglasi bankrot, ugasi se i jednostavno više ne želi da se takmiči u profesionalnom rangu iz nekog razloga i prva sledeća koja ispunjava sve uslove popunjava njeno mesto. Naravno ako nema ispadanja dovodili bi sebe u našim uslovima do velikog broja nameštanja jer se veliki brojevi mečeva igrali bez takmičarskog značaja ali se vraćamo na početak i radimo na tome da to suzbijemo ali je to moja utopijska priča i izlišno je o njoj govoriti. No, da nastavim. Ako se naš najviši rang odnosno “elitni” smanji na deset ekipa ti dolaziš do sledeće situacije. Trenutno kod nas nastupa 16 ekipa i u njima igra tačno trenutno registrovanih i ozvaničenih 505 fudbalera. U proseku 31 fudbaler po ekipi (naravno ovde ulaze u brojku i klinci koji će na pozajmice itd, negde je realna brojka na 26-27 fudbalera u proseku u ekipi).
Ako se vodimo tim da u proseku ima 26 igrača u ekipama. U slučaju smanjenja lige na deset dovodimo sebe u situaciju da automatski smanjimo broj igrača za 156 fudbalera. I onda već sad u ovoj situaciji imamo 349 fudbalera (malo manje jer je broj fudbalera zvanicno bio 505 gde u proseku ima 31 igrač, a ja sam racunao da u proseku zadnjih 6 ekipa koje napustaju ligu zbog smanjivanja iste ima 26 igrača, ali nije ni važna tačna cifra)
Od tih 156 fudbalera iz poslednje plasiranih šest ekipa u ligi ja garantujem ima bar 30-50 igrača koji bi bez problema i igrali u bar PO ekipama, makar i kao 16-18 fudbaleri u istim. U svakoj ekipi bi se našla makar tri fudbalera koja bi u gotovo svakoj ekipi bila ozb pojačanja.
Nama je generalno najveći problem što smo lenji oko sređivanja izgleda prenosa, marketinga i ostalog. Susedi iz Hrvatske su nam primer kako to treba da izgleda. Kad sam se već suseda dotakao samo da se nadovežem kako je eto kod njih zvanično 345 fudbalera u elitnom rangu.
Recimo gledao sam negde kako se sređivao tv prenos za Šibenikove mečeve. Stadion su našminkali za tv prenos taman toliko da deluje jako pristojno. Reklame sa strane, sve oko stadiona uredno itd…
Mi prvo treba da krenemo od toga da smanjimo broj ekipa i broj fudbalera u najvišem rangu. Da se kvalitet skupi. Odmah nakon toga na marketinški deo lige. Gde će se raditi sa klubovima na tome da se neke stvari srede i bolje organizuju za tv prenose. Automatski manji broj ekipa i fudbalera ti diže i vrednost fudbalera u proseku, što isto takođe dosta utiče.
Ja sam neko ko ne gleda toliko fudbal kao ranije ali nmg da ne primetim da mi ne zaostajemo puno za mnogim ligama. Recimo ja ću stati iza ovoga i reći da mi trenutno nismo lošiji po igračkom kvalitetu od npr Austrijanaca, Mađara, Hrvata i sl liga. I da je nama igrački kvalitet najmanji problem trenutno. Uz bolji marketing, viši kvalitet skraćivanjem lige bio bi i privlačniji boljim igračima. Zato treba dosta raditi na reorganizaciji lige.
Navešću i jedan banalan primer.
Mi smo pod Lalatovićem ličili na neku ekipu, tim je bio popunjen na svim pozicijama negde sa manjim, negde sa višim kvalitetom. Otišli smo u Belgiju i pobili se sa Standardom i nažalost izgubili jer je falilo ekipi kvaliteta na određenim pozicijama. No to je bio tim koji je bio dobro popunjen ali i nije bio naročito kvalitetan i samo uz dva kvalitetna stranca moglo je da se prođe no bilo nam je jasno i po prelaznom roku da je ekipa sa finansijske strane bila puštena niz vodu, kasnije se to i videlo po kašnjenju plata i katastrofalnoj situaciji.
Sledeće sezone smo izašli na megdan Lasku gde smo doživeli potpuni krah u Austriji ali sa duplo gorom ekipom i koja nije bila uopšte popunjena kako treba.
Da li je razlika između Standarda i Laska tolika?
Uopšte nije. Čak bih ja rekao i da je Standard kvalitetniji i ako smo videli da je Lask postizao sjajne evropske rezultate u poslednje vreme ali eto u najgorem slučaju su tu negde. Sve zavisi od nas da li smo popunjeni ili nismo, ne trebaju nama neki ne znam kakvi fudbaleri da bi se pobili sa dosta nacionalnih prvenstava za koje mislimo kako igraju ne znam kakav fudbal. Fudbal generalno stagnira sa suvim kvalitetom.
Ovo vam pišem samo iz razloga da se ne plašite Apoela i kanonade golova jer je neće biti. Biće to jedan neizvestan duel do poslednjih sekundi. Dve različite fudbalske struktura gde igraju dve ekipe koje dolaze iz totalno različitih fudbalskih sistema. U jednoj gde igraju isključivo domaćih fudbaleri sa po kojim strancem i liga u kojoj igraju isključivo stranci sa po kojim domaćim.
Nije tu razlika u kvalitetu uopšte velika. Rezultat će zavisiti jedino i isključivo od motivacije i želje ka uspehu. Naravno može da se desi da nas Apoel ispraši tri nula ili mi njih tri nula jer nikad ne znaš do kakvog spleta okolnosti dolazi u utakmicama ali ako prođe sve bez nekih crvenih kartona i ostalog očekujem jako neizvestan duel. I isto tako očekujem bar 10k ljudi na stadionu. I bar nam je Zbiljić pokazao da uz malo teranja i bilo kakvog marketinga možemo da se skupimo na stadionu.
I očekujem da se kvalitetno skupimo i pobijemo sa Kipranima.
@Rabba @Radoye @Voja
No ono što ja hoću da kažem nama je zapravo najveći problem širina kvaliteta odnosno način na koji se razvodnjava isti. Doveli smo sebe u situaciju da imamo po mom skromnom mišljenju nikad veći kvalitet u poslednjih petnaest godina a da se on toliko ne oseti jer imamo ogroman broj ekipa u najvišem rangu. U svakom normalnom fudbalskom sistemu je drugi rang za širinu kvaliteta a prvi rang za skupljanje. Ti u drugom rangu treba da imaš veći broj ekipa a u prvom manji. Znači drugi rang treba da bude sa 16-18 ekipa a prvi sa maksimalno deset koji imaju finansije, uslove itd. Ja da se pitam uveo bih jednostavno Holandski sistem gde su jednostavno samo prva dva ranga čisto profesionalna i da bi neka ekipa ušla u drugi rang ona mora da ispuni sve žestoke uslove za to i da sačeka da neka ekipa iz drugog ranga napusti to takmičenje odnosno proglasi bankrot, ugasi se i jednostavno više ne želi da se takmiči u profesionalnom rangu iz nekog razloga i prva sledeća koja ispunjava sve uslove popunjava njeno mesto. Naravno ako nema ispadanja dovodili bi sebe u našim uslovima do velikog broja nameštanja jer se veliki brojevi mečeva igrali bez takmičarskog značaja ali se vraćamo na početak i radimo na tome da to suzbijemo ali je to moja utopijska priča i izlišno je o njoj govoriti. No, da nastavim. Ako se naš najviši rang odnosno “elitni” smanji na deset ekipa ti dolaziš do sledeće situacije. Trenutno kod nas nastupa 16 ekipa i u njima igra tačno trenutno registrovanih i ozvaničenih 505 fudbalera. U proseku 31 fudbaler po ekipi (naravno ovde ulaze u brojku i klinci koji će na pozajmice itd, negde je realna brojka na 26-27 fudbalera u proseku u ekipi).
Ako se vodimo tim da u proseku ima 26 igrača u ekipama. U slučaju smanjenja lige na deset dovodimo sebe u situaciju da automatski smanjimo broj igrača za 156 fudbalera. I onda već sad u ovoj situaciji imamo 349 fudbalera (malo manje jer je broj fudbalera zvanicno bio 505 gde u proseku ima 31 igrač, a ja sam racunao da u proseku zadnjih 6 ekipa koje napustaju ligu zbog smanjivanja iste ima 26 igrača, ali nije ni važna tačna cifra)
Od tih 156 fudbalera iz poslednje plasiranih šest ekipa u ligi ja garantujem ima bar 30-50 igrača koji bi bez problema i igrali u bar PO ekipama, makar i kao 16-18 fudbaleri u istim. U svakoj ekipi bi se našla makar tri fudbalera koja bi u gotovo svakoj ekipi bila ozb pojačanja.
Nama je generalno najveći problem što smo lenji oko sređivanja izgleda prenosa, marketinga i ostalog. Susedi iz Hrvatske su nam primer kako to treba da izgleda. Kad sam se već suseda dotakao samo da se nadovežem kako je eto kod njih zvanično 345 fudbalera u elitnom rangu.
Recimo gledao sam negde kako se sređivao tv prenos za Šibenikove mečeve. Stadion su našminkali za tv prenos taman toliko da deluje jako pristojno. Reklame sa strane, sve oko stadiona uredno itd…
Mi prvo treba da krenemo od toga da smanjimo broj ekipa i broj fudbalera u najvišem rangu. Da se kvalitet skupi. Odmah nakon toga na marketinški deo lige. Gde će se raditi sa klubovima na tome da se neke stvari srede i bolje organizuju za tv prenose. Automatski manji broj ekipa i fudbalera ti diže i vrednost fudbalera u proseku, što isto takođe dosta utiče.
Ja sam neko ko ne gleda toliko fudbal kao ranije ali nmg da ne primetim da mi ne zaostajemo puno za mnogim ligama. Recimo ja ću stati iza ovoga i reći da mi trenutno nismo lošiji po igračkom kvalitetu od npr Austrijanaca, Mađara, Hrvata i sl liga. I da je nama igrački kvalitet najmanji problem trenutno. Uz bolji marketing, viši kvalitet skraćivanjem lige bio bi i privlačniji boljim igračima. Zato treba dosta raditi na reorganizaciji lige.
Navešću i jedan banalan primer.
Mi smo pod Lalatovićem ličili na neku ekipu, tim je bio popunjen na svim pozicijama negde sa manjim, negde sa višim kvalitetom. Otišli smo u Belgiju i pobili se sa Standardom i nažalost izgubili jer je falilo ekipi kvaliteta na određenim pozicijama. No to je bio tim koji je bio dobro popunjen ali i nije bio naročito kvalitetan i samo uz dva kvalitetna stranca moglo je da se prođe no bilo nam je jasno i po prelaznom roku da je ekipa sa finansijske strane bila puštena niz vodu, kasnije se to i videlo po kašnjenju plata i katastrofalnoj situaciji.
Sledeće sezone smo izašli na megdan Lasku gde smo doživeli potpuni krah u Austriji ali sa duplo gorom ekipom i koja nije bila uopšte popunjena kako treba.
Da li je razlika između Standarda i Laska tolika?
Uopšte nije. Čak bih ja rekao i da je Standard kvalitetniji i ako smo videli da je Lask postizao sjajne evropske rezultate u poslednje vreme ali eto u najgorem slučaju su tu negde. Sve zavisi od nas da li smo popunjeni ili nismo, ne trebaju nama neki ne znam kakvi fudbaleri da bi se pobili sa dosta nacionalnih prvenstava za koje mislimo kako igraju ne znam kakav fudbal. Fudbal generalno stagnira sa suvim kvalitetom.
Ovo vam pišem samo iz razloga da se ne plašite Apoela i kanonade golova jer je neće biti. Biće to jedan neizvestan duel do poslednjih sekundi. Dve različite fudbalske struktura gde igraju dve ekipe koje dolaze iz totalno različitih fudbalskih sistema. U jednoj gde igraju isključivo domaćih fudbaleri sa po kojim strancem i liga u kojoj igraju isključivo stranci sa po kojim domaćim.
Nije tu razlika u kvalitetu uopšte velika. Rezultat će zavisiti jedino i isključivo od motivacije i želje ka uspehu. Naravno može da se desi da nas Apoel ispraši tri nula ili mi njih tri nula jer nikad ne znaš do kakvog spleta okolnosti dolazi u utakmicama ali ako prođe sve bez nekih crvenih kartona i ostalog očekujem jako neizvestan duel. I isto tako očekujem bar 10k ljudi na stadionu. I bar nam je Zbiljić pokazao da uz malo teranja i bilo kakvog marketinga možemo da se skupimo na stadionu.
I očekujem da se kvalitetno skupimo i pobijemo sa Kipranima.