Turija wrote:Del Boske, slazem se u velikom delu napisanog, ali nije problem samo kako nekog grad prihvati, vec i kako on prihvati grad.
Мало одох далеко, али слушам од наших људи у Скандинавији какви су досељеници горе, и стварно се не труде да се уклопе, њихова предграђа су ко сламови... говорим о овим Сомалијцима, Арапима... а с друге стране, кад читаш неке анализе, видиш да се ни друштво није потрудило да их интегрише... кад се подвуче црта, кривице има на обема странама, а последица - стање се не мења
Strasno me pogadja taj gastarbajterski pogled na grad, licno interesni, bez zelje da se da doprinos opstem dobru. Npr. Keln mi je dobar utoliko sto dobro zaradjujem i kada ce zvezda gostovati u njemu, pa ne moram za Beograd. Optrilike isto tako mi je i Vosa dobra i Novi Sad, ne vazno odakle je ko dosao ili bio ,,rodjeni" Novosadjanin. A sutra ce da psuje sto grad nista nije obezbedio njegovoj deci i sto ce ona otici iz njega za boljim zivotom u Keln ili sto ce nasa deca rodjena u Kelnu ostati u njemu i biti neprihvaceni gradjani, odnosno i dalje gastarbajteri druge generacije.
A da li su bas svi problemi zbog drugih, tesko da ce se zapitati?
Знаш како, тешко је избећи гастарбајтерско понашање у граду који постаје град гастарбајтера од стране гастарбајтера

То је прва чињеница, нико није дошао у неко друго место јер је био незадовољан својим понашањем, погледима на свет, клубом који навија... већ из материјалних или неких сличних разлога. Колико ће се с неким местом везати мимо тога, зависи од више фактора.
Ја сам рецимо први пут живео у НС пре неких двадесетак година... а опет, због неких околности, природе послова које сам радио и слично, честих путовања... Воша је нешто што ме највише веже за Нови Сад чини ми се... што осећам као своје

Скоро да нема улице а не дела града у који се нисам бар једном завукао, али тек кад уђем на стадион, некако се осетим да сам "на своме"
Мени се то десило случајно, једноставно волим стадион и фудбал, прво сам почео да идем на утакмице а после изградио осећај припадности. Никад се то неће моћи проширити чаробним штапићем на свакога, али треба нека служба да то ради.
Јер, ма како било, Војводина је ипак "бренд" и део имиџа Новог Сада за оне који у њега долазе... а којекаквим лецима, акцијама, материјалом... не би било лоше створити навику да се долази на утакмице, бар једном довести свакога на стадион, па после где се прими, примило се. Штандови, дружења, промоције... и то не само на Адицама или Новој Детелинари, скоро цео Нови Сад је постао "зона новопридошлих"

По предграђима, у свим деловима града... шта тачно не знам, иду људи у школе да би знали. Не зна ни Чапеља
Ево изгуглах за секунд неку глупост:
https://lab.secondstreet.com/articles/8 ... romotions/" onclick="window.open(this.href);return false;
Рецимо, Војводина кредитна картица? Нека сарадња са овим трговачким центрима, наградна игра, ђаво га знао? Навијачки сувенири, прилика и за те ТЦ да се рекламирају...
Само, да ли би нека промоција према "новодошавшима" изнервирала и отерала "домаће"?
Замислимо неку акцију која би промовисала "новопродошле" навијаче, промоција највећег Војводинаша међу новосадским Ашкалијама или највећег Војводинаша рођеног у РСК... дал би више користи или штете направило?