Hvala vam puno! Slazem se u potpunosti da nece biti lako da postavim poruke redovno u ovom forumu, posebno u mom slucaju posto moram puno da studiram u narednih nekoliko dana za ispite u fakultetu.Dejan wrote:fuzzymuffin dobrodosao na forum, svaka cast za predloge!
Hteo sam takodje da objasnim neku 'fenomenu' ili zakon u kupovini i 'zvanicnim' cenama fudbalera. Razlozi sto sam spomenuo igrace iz Irana su u tome sto potencijali raznih fudbalera ipak mogu da budu veoma razliciti iako su im cene na trzistu iste. Ako sam pogresno ovo napisao, sad dajem primer. Igrac u nasoj JSL koji ima 26 godina, i recimo, vredi milion i ipo evra nije isti igrac u engleskoj premijer ligi koji ima 26 godina a vredi milion i ipo evra. Ovo moze da se vidi ocima, jer mozemo da se slazemo da Miroslav Vulicevic je puno trazeniji od evropskih klubova nego eliot ward iz norwicha koji ima 26 godina a vredi jos polu miliona vise. Iako vrede isto, nama je Vulicevic bolji igrac od Warda zato sto iako je cena ista, taj koji je iz losije lige je skoro uvek bolji igrac od druge opcije iz jace lige.
Zato sam spomenuo igrace iz Irana. Srpski klubovi obicno traze fudbalere iz svoje lige koji vrede prosecno 300.000 eura ili tako nesto pa se nadaju u cuda. Gledali ste koliko su naivne uprave iz Zvezde a iz Partizana, trazili su igrace iz Brazilske lige, ali zaboravili su tu logiku sto sam sada objasnio. Oni su trazili jeftine fudbalere iz jace lige kada su istovredni fudbaleri iz manjih liga puno bolji. Partizan je platio preko miliona za Eduarda koji je dosao iz relativno jake lige za razliku od istocnih liga, a zamisli da postoji igrac u iranskoj ili bolivijskoj (puno slabije od brazilske) koji vredi ta cena; taj je puno bolji od onog eduarda. Zato verujem da igraci poput ansarifarda "vredi" puno vise nego igraca iz nase ili jace zapadne lige koji vredi isto a ima isti broj godina. Zato treba nam malo da bacimo pogled na fudbalere u 'nepoznatim' fudbalskim zemljama kao sto je Gruzija jer mi smo puno vise dobili od kupovine gruzijca nego zvezdine kupovine brazilaca itd. Sugerisao bi, posle Irana, da ne zaboravimo igrace iz Bolivije, Gruzije, itd. Kad je zemlja u krizi (ekonomskoj ili politickoj kao u boliviji, iranu, i venecueli) onda igraci laganije napustaju svoju zemlju da idu u inostranstvo.
Bolivija je takodje poseban slucaj jer mislim deo te zemlje se nalazi u nenormalnoj visini, pa su njihovi igraci se navikli da disu neverovatno malog vazduha. Poznato je da stranim reprezentacijama je veoma tesko pobediti bolivijance u Boliviji zbog visine. Gledajte na Youtube-u Bolivia-Argentina 6:1. Igrala se ta utakmica u Boliviji. Mislim da je Messi igrao. Argentincima je bila nemoguca misija, a sesti pakleni pogodak za Boliviju je postigao mlad, veoma perspektivan igrac koji jos igra u Bolivijskoj ligi po imenu Didija Torika ako se ne varam. Zamolim vas da makar gledajte taj klip