Njegovo veličanstvo - FUDBAL

Aktuelne teme vezane za FK Vojvodina
Del_Boske

Post by Del_Boske »

http://soccerlens.com/the-top-15-league ... ope/39185/

The Top 15 Leagues in Europe

Јесте мало бајато, али кад видимо које лиге су међу најгледанијима, видимо да је више у питању став гледалаца него то што они имају Реале и Бајерне...
Radoye
Administrator

Post by Radoye »

Uopste me ne iznenadjuje da su na spisku i neke od manje kvalitetnih liga poput Svedske i slicnih, oni mozda nemaju timove najvisljeg kvaliteta ali imaju vrlo ravnopravno i neizvesno takmicenje u kome svako moze svakog da pobedi. Otud proizilazi i interesovanje publike.

Za razliku od nase lige gde nemamo ni kvalitet a ni nezivesnost, pa na kraju nema ni publike...
ssnigd

Post by ssnigd »

Radoye nije bas da u ovoj ligi ne postoji kvalitet ili da nije postojao u skorijoj proslosti. Pa zar igraci poput Baneta Ivanovica, Milosa Krasica, Kolarova, Laneta, Kacara, Vidica, Bambi Tosica, cigana Jankovica ne predstavljaju neki kvalitet na evropskoj sceni. Mozda nisu top igraci ali su itekako poznati i cenjeni.
Dakle nije u pitanju nedostatak kvaliteta, nego nedostatak postene igre i postenog nadmetanja. Kako ti mislis da mlad igrac moze da se razvija u nekom ne titovom blizanackom klubu, jer kada on istrci na teren naredjeno mu je da ne grize i da ne daje 100% nego da ih pusta i da se sklanja. Kako tu bilo koji fudbaler moze da napreduje u karijeri. Pa kada na to dodamo korumpirane sudije, koji steluju igru na racun blizanaca, kraja nikad dosta. Plus sto su u Srbiji svi igraci kao robovi i cak ni platu koju imaju ugovorom zagarantovanu, oni ne mogu sa stoprocentnom sigurnoscu da racunaju da ce je dobiti.
Kada se iskorene ovakve stvari, citaj suzbije dominacija cz i partizana - a to ce biti recimo nikad - onda mozemo i da racunamo na prosperitet srpskog fudbala. Ovako, mozemo samo da cekamo da ce se jos neki klub prikljuciti prkosu onom zlu iz beograda.
Gojko Kacar wrote:
Najviše se radujem kada postižem golove titovim blizancima i nadam se da će ih biti još puno u karijeri.
Radoye
Administrator

Post by Radoye »

Ne kazem ja da nema kod nas u ligi nijedan kvalitetan igrac, nego da nema kvalitetnih utakmica! Lepo si opisao sveopstu situaciju u i oko naseg fudbala, i onda u takvoj sredini kada stasa kvalitetan igrac to je pre izuzetak nego pravilo. Da kod nas zaista postoji takmicenje u pravom smislu i zdrava konkurencija kako medju klubovima tako i medju igracima unutar klubova za mesto u prvom timu bilo bi mnogo vise i kvalitetnih utakmica i kvalitetnih igraca koji bi kroz njih stasali i isplivali pa zbog toga i vise publike na stadionima!
uporan

Post by uporan »

Da se nadovežem na priču o kvalitetu. Igrače koje je gospodin ssnigd nabrojao smatram odličnim, ali mi ti jedna stvar "bode oči" - većina tih igrača je do punog zenita karijere morala da prolazi "kaljenje" po Rusiji, Belgiji ili nekim sličnim, tako da se izrazim, slabijim ligama. Da me neko ne shvati pogrešno i ruska i belgijska liga su dobre, ali ipak iza najjačih evropskih (Engleska, Španija i sl). Bojim se da je naš klupski fudbal na veoma "lošem glasu" u Evropi, zbog poznatih i nepoznatih (ne)regularnosti i da bi neki naš igrač zaigrao u baš velikom evropskom klubu mora da se "kali" po ligama evropske "B" kategorije (naša je u ko zna kojoj kategoriji). Pokušavao sam da se setim ko je od naših fudbalera otišao direktno u neki veliki evropski klub i tamo ostao i naravno nisam mogao. Pogledajmo samo transfere iz naše lige prošle godine. Koliko je meni poznato u neku od većih liga je otišao samo onaj nesrećni Lekić iz petokrake i to kao za neke ogromne pare za naše uslove, a gde je on sada? Mislim da je srpski fudbal odavno pročitan od strane ozbiljnijih evropskih klubova i da se prvo kvalitet mora dokazati negde drugo, pa tek onda se ide dalje. Što je sasvim opravdano, ako vidimo kakve su "mačke u džaku" prodavane u poslednjih 20 godina. Naravno, moguća je kombinacija sa starim dobrim Špancima i Italijanima tipa ruka ruku mije, ali ništa više. Tu smo gde jesmo...
UH!
Radoye
Administrator

Post by Radoye »

Upravo tako, talenat kod nas postoji ali u ovim uslovima ne moze da se razvije do kraja. Nasi igraci tek kad odu u neku zdraviju sredinu gde postoji konkurencija ili uspeju da sazru i da se formiraju ili propadnu i nestanu.

Kod nas postoji talenat, samo se sa mladim igracima strasno lose radi. Mnogi ne steknu ni najosnovnije fudbalsko obrazovanje i tehniku vec bivaju promovisani u zvezde i gleda se da se za sitnu lovu utrape u inostranstvo.

Ipak, uprkos svega svake godine ova liga uspe da izbaci 2-3 solidna igraca - mozda 1 od 5 takvih postane zaista vrhunska klasa u evropskim okvirima dok ostali ostau samo solidni igraci - ali i to je dovoljno za jednu sasvim lepu sportsku karijeru. No svi oni su samo kap u moru izvikanih zvezda koje svake godine gromoglasno ispraceni od strane medija krenu preko grane pa zavrse po raznim Azerbejdzanima i u rumunskoj 4. ligi jer jednostavno nisu za bolje.
uporan

Post by uporan »

Još ću se nadovezati na tvoj post i dodati da ponekad (i to ne retko) dobri igrači jednostavno propadu ako ne odu na vreme iz zemlje. Meni je za to klasični primer naš Ranko Despotović koji je definitivno vredeo više od jednog Rapida iz Bukurešta, samo da je na vreme prodat (polusezonu ranije). Takođe, setih se svetskih prevara tipa - Perica Ognjenović (koji je prvi imao mobilni telefon u FKCZ, a otišao u Real Madrid), Zoran Njeguš, Ivica Kralj (zamalo ga zaboravih) i slični...
Takođe, ljudi koji su više u priči oko mlađih kategorija znaju kako se postaje fudbaler - veza, bogati roditelji, jaki menadžeri (od 12 godine i ranije) i to je nešto što je strašno. Koliko se talenata na ovaj način uništi svake godine?
Pogledajmo samo šta su Nemci uradili sa reprezentacijom? Koliko je mladih igrača bukvalno stvoreno za nekoliko godina (neko će reći Turci, Poljaci, crnci isl. a ja ću reći nažalost Nemci) zahvaljujući angažovanosti saveza i ulaganjem u fudbalske kampove trenere i sl. Da li neko može da mi nabroji 5 dobrih trenera u Srbiji? Gde su psiholozi u radu sa mlađim, a i starijim kategorijama, da se ne dešavaju tipa Smiljanić? Našem savezu je najbitnije da se izgradi tzv. "kuća fudbala" koja ne znam čemu služi.
Fudbal se igra na livadama, ma...
UH!
Del_Boske

Post by Del_Boske »

uporan wrote: Našem savezu je najbitnije da se izgradi tzv. "kuća fudbala" koja ne znam čemu služi.
Нек ме неко исправи ако грешим, али тај највећи успех којим се несретници хвале није никакав успех.
Наиме, сваком савезу је УЕФА из својих фондова дала новац да изгради ту кућу фудбала, савези су само земљиште обезбеђивали. И те новце умало да наши пропусте јер нису на време нашли земљиште, ниједна БГ. општина није хтела да им поклони, па су отишли у Стару Пазову.
Turija

Post by Turija »

Del_Boske wrote:
uporan wrote: Našem savezu je najbitnije da se izgradi tzv. "kuća fudbala" koja ne znam čemu služi.
Нек ме неко исправи ако грешим, али тај највећи успех којим се несретници хвале није никакав успех.
Наиме, сваком савезу је УЕФА из својих фондова дала новац да изгради ту кућу фудбала, савези су само земљиште обезбеђивали. И те новце умало да наши пропусте јер нису на време нашли земљиште, ниједна БГ. општина није хтела да им поклони, па су отишли у Стару Пазову.
A meni bilo malo čudno zašto pade izbor na Staru Pazovu?Pa onda, sve računam blizu je BG, a ravno je (ima velikih livada), pa onda, opet, mislim moglo je isto tako i u Novoj Pazovi (još je bliže)... i tek sad mi bi jasno.
Vojvodina je na jednoj strani, a svi ostali su na drugoj.Tako je bilo i tako će zauvek ostati.Sve klubove u kojima sam bio igrač ili trener doživljavam kao svoje, kao da su deo mene.Međutim, čast svakome, ali samo je Vojvodina-jedna jedina -V Boškov
Radoye
Administrator

Post by Radoye »

Sela knjaza Potemkina...
Del_Boske

Post by Del_Boske »

Гледам првенство Азије на Еуроспорту2, симпатична ми је једна "техничка" ствар, кад прикажу играча, прикажу колико је претрчао, ово оно, и прикажу мапу терена где се углавном кретао, типа црвена боја где је највише био, наранџаста где је био мање... :)
aNS

Post by aNS »

severozapad

Post by severozapad »

Jabulani - adidas - impossible is nothing
Voja
Dežurni spiker

Post by Voja »

Ja ne znam da li u bilo kojoj ligi "prangijaju" kao u Portugalu... tu munje sevaju....
Image
ssnigd

Post by ssnigd »

Voja wrote:Ja ne znam da li u bilo kojoj ligi "prangijaju" kao u Portugalu... tu munje sevaju....
Secam se sezona jos dok je Boavista bila u prvoj ligi, cak i sampion i ucesnik Lige Sampiona, kako su uvek pobedjivali sa 1:0 ili 2:0 a golove je redovno davao neko iz sredine terena sa preko 25, 30m.
Sto se tice ovog gola, deluje mi kao da ju je vetar oterao u rogalj, videlo se kako je menjala nekoliko puta i pravac i fels.
Gojko Kacar wrote:
Najviše se radujem kada postižem golove titovim blizancima i nadam se da će ih biti još puno u karijeri.
Post Reply