Radoye wrote: ↑Sun Jul 09, 2023 11:13 pm
Zato sto me od modernog (uslovno receno) fudbala jos jedino Vojvodina "radi". Zgadilo mi se odavno kuda ide fudbal sa izvikanim zvezdama koje zaradjuju stotine miliona na godinu, sa stimovanjem takmicenja tako da se ugodi bogatima i maksimalno smanje sanse sirotinji da napravi nekakvo iznenadjenje... Mrzim Ligu Sampiona, Lige Petice, od internacionalnog fudbala jos pratim samo reprezentativni a i njega sve manje. Ali na Vosu sam "pelcovan", ne mogu bez nje. Samo tu jos mogu da se nerviram kao da fudbal nesto zapravo znaci, samo me u vezi nje jos ponesu emocije da skacem nekontrolisano od srece ili psujem k'o kocijas. Vosa mi je utkana u genetski materijal, preko mojih predaka koji su stasavali, ziveli i umirali uz nju i za nju. Osim Vose potpuno sam ravnodusan na fudbal, i verujem da kad bi se klub ugasio da bih se potpuno "skinuo" sa fudbala i da mi utakmice i nerviranje oko istih ni najmanje ne bi nedostajale.
Danasnji fudbal se sve vise udaljuje od izvornog duha koji ga je ucinio najpopularnijim i najmasovnijim sportom na svetu. Napredak je dobra stvar, ali samo pod uslovom da se u ime napretka i u jurnjavi za njim po svaku cenu usput ne zagubi sustina. A za fudbal sustina je njegova demokraticnost - to da ga svako moze (tj. do ne tako davno je mogao) da ga igra, bez potrebe da se nabavlja neka basnoslovno skupa oprema. Ista se igra igrala na Vembliju, Bernabeu, Parku Princeva, Marakani (onoj jedinoj pravoj), Bombonjeri i ostalim fudbalskim hramovima poznatim sirom sveta kao i na nekakvom poljancetu u Africi. Ista su pravila vazila na svetskom prvenstvu i u Opstinskoj ligi Malo Crnice. U Ligi (tada Kupu) Sampiona su igrali samo sampioni, a ne drugi-treci-cetvrt-peti iz pojedinih zemalja, i svi su se takmicili na ravnoj nozi i imali jednake sanse da podignu pehar - barem na pocetku, pre nego sto se lopta zakotrlja a ne k'o danas da neki moraju dobro da se oznoje da bi im se uopste dozvolilo da se takmice u takmicenju sampiona iako su to pravo zasluzili osvojivsi svoj nacionalni sampionat. Kad je sve toliko nagnuto na stranu najbogatijih klubova i liga iz kojih oni dolaze, normalno je da su sanse da dodje do nekakvog iznenadjenja i titulu ponese neki klub iz stajaznam Rumunije ili Poljske vise ne postoje. Pa se onda menjaju pravila, uvodi se tehnologija koja je nedostupna za 99% fudbalskih klubova danas u svetu... Sve se vise odvaja fudbalski svet bogatih od sirotinje, svet fudbala se cepa na dva odvojena sporta svaki sa svojim pravilima koji medjusobno sve manje dodirnih tacaka imaju. Bogati i njihova verzija ispunjavaju sav medijski prostor, sirotinja sve vise biva gurana pod tepih.
Ove moderne promene mozda fudbalu (tj. onima koji u njemu vedre i oblace i koji donose odluke) donose ogromne kolicine novca danas, ali dugorocno ga ubijaju. Jer fudbal je nekada bio izjednacujuci faktor. Teren je bio mesto gde je sve zavisilo samo od tebe, tvoje zelje i tvojih sposobnosti, gde drustvene okolnosti tipa poreklo, klasni status, licno bogatstvo nisu mogle da ti kupe prednost kao u svim drugim zivotnim sferama. Gde su male drzave mogle da stanu na crtu velikima i potuku se na ravnoj nozi, gde su klubovi sljakara, luckih radnika, rudara, iz sirotinjskih cetvrti mogli makar za tih 90 minuta koliko igra traje da budu ravnopravni sa klubovima burzuja i vlasnika fabrika, gde su klubovi ugnjetenih nacionalnih manjina konacno mogli da "naplate dug" od klubova vojske i policije... Gde su na isim tribinama svi bili jednaki, stojali rame uz rame, i bankar i prosjak, gde su se sve razlike medju njima brisale sve dok se lopta kotrlja na terenu. I to je donelo fudbalu popularnost i uzdiglo mu status od nivoa obicne sportske igre do neceg mnogo blize religiji. Izgubi li to, fudbal ce izgubiti svaki smisao i na kraju ce odumreti, postace samo jos jedna razbibriga za da prodje vreme poput kartanja ili "Covece ne ljuti se". Ako nestane strast, a nestace s obzirom kojim putem smo krenuli jer se za novac svasta moze kupiti ali ne i iskrene emocije, nestace i fudbala...
Deep Purple wrote: ↑Sun Jul 09, 2023 7:28 am Kako ćemo ih proći samo zbog ovog pesimizma
Prijateljska utakmica gotovo da nema ništa zajedničko sa takmičarskom, kao dva različita sporta. Igra se drugačije.
Mi na ovim pripremama još nismo ni odigrali ni jednu utakmicu u sastavu u kom ćemo igrati ili u takmičarskom sastavu tako da mi tačno znamo jedno veliko ništa kako ova ekipa može da igra.
Da su hteli ili mogli dovesti kvalitetnog napadača ne bi dovodili Vukića i ostavili Ivanovića. A vidiš da što se tiče zadnjeg veznog pokušava da se krpi sa Zukom i Traoreom. Videćemo.... Ne vidim neku ambiciju uprave za dovođenjem nekih kvalitetnijih stranaca.Mare_Liman wrote: ↑Mon Jul 10, 2023 6:47 pm Ево и партизан се мучи у најјачем саставу против словенског трећелигаша и то све што су имали су били шутеви из даљине, без икакве смислене акције ил да то личи на нешто, прошлу утакмицу изгубили од Чеха, додуше квалитетна екипа нема ту шта, али од тих 0-2 ем што је могло бити убедљиве, ем што су им једва припретили, није све тако црно код нас, видећемо сутра прву поставу и шта је Батак замислио, свакако се види много већа жеља код наших играча него партизанових и сезона у супер лиги без проблема може бити боља, ТСЦ је продао кључне играче и довео младе као замене, можда се не уклопе, можда ће требати времена да се уиграју, за Чуку ћемо видети... Добијају се паре од Сергеја, ево окачио је Фабрицио Романо да је председник Лациа рекао да га неће пустити за испод 50 милиона што значи да ће бити и више од 1,2 милиона од Сергеја, то кад би се уложило у квалитетног задњег везног, можеш довести сад Траореа, то је ваљда довољно да га исплатиш јер је слободан играч и доведеш квалитетног нападача, голгетера и ти си спреман за сезону... Видећемо шта ће бити до 20-ог бар што се прелазног рока тиче, јер ако се не буде шушкало нешто до тад, тешко да ће око Апоела нешто доводити, може се само продати Кабић или Зукић...
Samo opušteno imamo mi vremena....Deep Purple wrote: ↑Sun Jul 09, 2023 10:09 am @Slanobarac
@Karlsson
Čim uhvatim danas vremena, odgovaram vam detaljnije![]()
U Sarajevu sam brate na nekoliko dana. Iziskuje mi puno vremena da otkucam sve ali neću zaboraviti, praštaj…slanobarac wrote: ↑Tue Jul 11, 2023 1:11 pmSamo opušteno imamo mi vremena....Deep Purple wrote: ↑Sun Jul 09, 2023 10:09 am @Slanobarac
@Karlsson
![]()
Ma rekao sam ti samo opušteno. Vidim da postuješ a ovo si rekoh zaboravio.Deep Purple wrote: ↑Tue Jul 11, 2023 1:21 pmU Sarajevu sam brate na nekoliko dana. Iziskuje mi puno vremena da otkucam sve ali neću zaboraviti, praštaj…slanobarac wrote: ↑Tue Jul 11, 2023 1:11 pmSamo opušteno imamo mi vremena....Deep Purple wrote: ↑Sun Jul 09, 2023 10:09 am @Slanobarac
@Karlsson
![]()
Inače Ortiz igra za Slaven Belupo ako ga se sećate.