Sa mladim igracima treba umeti raditi.
Zvizduk ne doprinosi naravno. Ali isto tako ne doprinose hvalospevi bez pokrica. Ne mozes reci Bukincu da je za 3 klase iznad svih drugih bekova, kada je na svakoj utakmici koju je odigrao bio najslabija tacka na terenu. U redu je da mu kazes da ima potencijala da jednog dana bude 3 klase iznad ostalih, ali da to dostigne, mora zestoko da radi. Ovo odbijanje pozajmice je upravo produkt tog pogresnog pristupa. Njemu je neko napunio glavu da je bolji od drugih, pa mu je ispod casti da ide u drugu ligu na kaljenje. Nazalost takav stav ce ga upropastiti.
Dobronamerna kritika je najbolja stvar koju mozes uraditi za mladog igraca. Cak i kada odigra dobro, skroz je u redu da mu kazes da je odigrao dobro, ali da on moze jos bolje, i ukazes sta tacno moze da se popravi. Tako se napreduje i razvija! Ovo sto mi radimo, dizemo u nebesa klinca posle 2 dobra poteza je kontraproduktivno. A verujte mi znam sta pricam. I sam sam bio mlad igrac, a i danas sam mentor mladima (ne u fudbalu, ali princip je isti). Prilikom obuke za mentora, naucis sta je dobro za mladog kolegu, sta nije.
Najbolji primer je Zukic. Dobijao je kritike zasluzeno. Imao je dovoljno jaku glavu da te kritike prihvati. Prosle sezone u toku zimskih priprema je promenio nacin zivota, poceo da drzi poseban rezim ishrane. Rezultat toga smo videli, odjednom za 2 klase bolji. Pre njega smo imali i Ivanica. Setite se koliko smo ga (opravdano) kritikovali. Zatim nije mu bilo ispod casti da ode u proleter na kaljenje. Vratio se iz toga jaci, bio nas najbolji igrac.
A danas su klinci zasticeni preterano. Neko ih dize u nebesa posle dobrog poteza, brzo umisle da su zvezde, pa pocnu tako i da zive. Posle utakmice pravac Djardino, ispod casti im da idu na kaljenje, menjanje nacina zivota i ishrane ne dolazi u obzir... itd. Cim uputis kritiku na forumu za nekog klinca, budes iznapusavan i proglasen botom

a zapravo upravo ti koji kritikuju cine vecu uslugu klincima nego ovi sto ih 'stite' i guraju u vatru.
I da, ne mozes na silu gurati klince. Ako stavis 10 dece na teren, nas ce svaka ekipa da puni. Kako ce taj klinac napredovati ako ce svaku utakmicu gubiti 3 razlike? Pa psihicki ce potonuti posle svake greske koju naprave. Deci se daje sansa kada je utakmica resena, kada mi vodimo 3 razlike i kada nemaju pritisak i strah od greske.
I tu zameram Bandovicu, imali smo Surdulicu, Pancevo i Napredak gde smo brzo resili utakmice. A on dao sansu Kajevicu, UN-u i ostalima, dok su mu deca sedela na klupi. Na ostalim utakmicama nije bilo prilika da deca vise igraju... svaka je bila finale.